Sernik mandarynkowy na kruchym cieście
Dla miłośników serowych wypieków
Sposób przygotowania
1. Z mąki, cukru pudru, 2 żółtek, wody i masła zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Mandarynki sparz, połowę obierz, resztę przekrój.
2. Z połówek owoców wyciśnij sok, obrane - podziel na cząstki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Twaróg połącz z żółtkami, sokiem, śmietaną, cukrem, budyniem i proszkiem.
3. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do masy serowej. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem oraz oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
4. Formę wylep plackiem. Nałóż masę serową. Wyrównaj. Na wierzchu ułóż cząstki mandarynek. Wciśnij je w masę. Piecz ok. godz. w 180 st. (góra i dół). Wystudź. Udekoruj.