Reklama

Reklama

Sernik na cynamonowym spodzie

Ten sernik smakuje doskonale! Sprawdźcie sami.

Składniki

  • Spód: 20 dag krakersów,
  • 1 łyżka kakao,
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych,
  • 15 dag masła,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • Masa: 1 kg mielonego twarogu,
  • 6 jajek,
  • 20 dag cukru,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 20 dag masła,
  • 1 op. budyniu waniliowego;
  • Dekoracja: 2 łyżki konfitury morelowej,
  • po 5 dag posiekanych orzechów laskowych i pistacji,
  • 5 dag kropelek czekoladowych

1. Spód: masło stop, przestudź. Krakersy pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem, mielonymi orzechami, kakao i cynamonem. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem, spód wylep przygotowaną masą.

Reklama

2. Masa serowa: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą maślaną. Następnie małymi porcjami domieszaj twaróg. Dosyp proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy serowej. Przełóż ją do przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny. Po wystudzeniu sernik posmaruj lekko podgrzaną konfiturą i posyp orzechami oraz czekoladowymi kropelkami.

Przygotowanie ok. 1 godzin i 25 minut 1 porcja ok. 400 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje