Sernik na cynamonowym spodzie
Ten sernik smakuje doskonale! Sprawdźcie sami.
1. Spód: masło stop, przestudź. Krakersy pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem, mielonymi orzechami, kakao i cynamonem. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem, spód wylep przygotowaną masą.
2. Masa serowa: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą maślaną. Następnie małymi porcjami domieszaj twaróg. Dosyp proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy serowej. Przełóż ją do przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny. Po wystudzeniu sernik posmaruj lekko podgrzaną konfiturą i posyp orzechami oraz czekoladowymi kropelkami.
Przygotowanie ok. 1 godzin i 25 minut 1 porcja ok. 400 kcal.