Sernik na słono z serem żółtym
Romantyczna kolacja przy świecach czy bombonierka pełna czekoladek w kształcie serca? Walentynkowe dylematy nie należą do najłatwiejszych. Na szczęście nie musimy decydować się tylko na jedną możliwość. Oryginalny przepis na sernik na słono z dodatkiem łososia, przepiórczych jaj i kawałeczków żółtego sera, na delikatnym kruchym spodzie, to przepyszne danie i nastrojowy prezent walentynkowy w jednym. A dzięki wyśmienitemu smakowi i prostej recepturze z pewnością będzie gościć w naszym menu znacznie częściej, niż tylko w Dniu Zakochanych.

Składniki
- składniki na spód
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g masła
- masa serowa
- 0,6 kg twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 12 jaj przepiórczych
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach
- kruszonka
- 100 g mąki
- 120 g masła
- 70 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki
Sposób przygotowania
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Masa serowa: Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.Kruszonka: Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy