Sernik na zimno z galaretką
Sernik na zimno z galaretką to deser słodki, ale też równocześnie orzeźwiający. Jego wykonanie wydaje się skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Sernik na zimno z galaretką to proste ciasto, które przygotowuje się szybko i zawsze się udaje!

Składniki
- 1 kg twarogu (najlepiej w wiaderku, typowo na sernik)
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 2 saszetki żelatyny
- 1 kartonik śmietany 30 proc. (250 ml)
- 100-120 g cukru (lub ksylitolu/erytrolu)
- 1 puszka brzoskwiń
Sernik na zimno z galaretką - przygotowanie
1. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy. Tak samo postępujemy z galaretkami. Brzoskwinie z puszki kroimy.Śmietankę chłodzimy.
2. Gdy śmietanka będzie już schłodzona, ubijamy ją mikserem, stopniowo dodając cukier. Miksujemy dalej, aż cukier się rozpuści.3. Ubitą śmietanę łączymy z twarogiem i żelatyną. Mieszamy starannie, aż do połączenia składników. Gotową masę na sernik na zimno przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
4. Układamy na serniku pokrojone brzoskwinie z puszki, zalewamy je galaretkami. Sernik na zimno z galaretką schłodzimy w lodówce ok. 3-4 godzin.
Zobacz także: