Sernik nowojorski
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, twaróg, śmietanę, mąkę i mleko.
Składniki na 16 porcji:
- 10 dag masła
- 20 dag cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 1,3 kg mielonego twarogu
- 40 dag śmietany kremówki
- 6 jajek
- 300 ml tłustego mleka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 60 dag jagód
- 1 op. kisielu o smaku owoców leśnych
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, twaróg, śmietanę, mąkę i mleko. Wymieszaj masę łyżką. Masę serową rozprowadź na spodzie blachy posmarowanej tłuszczem. Blachę wstaw do większego naczynia z wodą. Wsuń do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 70 minut. Wystudź.
2. Jagody opłucz, osącz, odłóż trochę do dekoracji, resztę rozgnieć. Kisiel ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z masą jagodową. Rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj resztą jagód.