Sernik szachownica

Sernik uwielbiają i dorośli, i dzieci. Oto przepis na ciasto, które smakuje wyjątkowo.

Ten sernik smakuje doskonale
Ten sernik smakuje doskonale123RF/PICSEL

Składniki na 12-15 porcji:

Na ciasto:

  • 15 dag margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 18 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ½ kostki miękkiej margaryny
  • 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 1 opakowanie budyniu, np. śmietankowego

Przygotowanie:

1. Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier, mleko oraz kakao. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudź. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jajka, wlej zawartość rondelka, zmiksuj. Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto. Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto pokrój na paski równej szerokości (8-10 pasków).

2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Zmiksuj margarynę, żółtka oraz oba cukry. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg oraz proszek budyniowy. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj łyżką. Formę, w której piekło się ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej połowę pasków ciasta, zachowując między nimi równe odstępy. Wolne przestrzenie wypełnij połową masy serowej. Na masie serowej ułóż pozostałe paski ciasta a w wolne przestrzenie wlej pozostałą masę serową. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.

Zmysłowe smaki: Sernik z mascarpone na migdałowym spodzieInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas