Sernik w cieście
Takiego sernika jeszcze nie jadłaś!
Sposób przygotowania
1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik.
2. Do sera dodaj żółtka, cukier oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę. Partiami dodawaj obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
3. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej.
4. Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłka umyj, pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu.