Reklama

Sernik z gruszkami

Sernik z gruszkami może się pojawić na rodzinnym stole nie tylko jesienią, ale właściwie przez cały rok - do ciasta można użyć gruszek z puszki. Sernik z gruszkami przebija zwykły sernik. To nasza ulubiona wersja.


Składniki na ciasto

  • szklanka mąki
  • 4 łyżki masła
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Składniki na masę

  • pół kg twarogu
  • 5 jajek
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka z pół cytryny
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 3 gruszki

Składniki na wierzch

  • sok z pół cytryny
  • gruszka
  • łyżka cukru

Sernik z gruszkami - przygotowanie

Ciasto: składniki zagnieć ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Wylep tortownicę, nakłuj widelcem. Chłodź 30 min. Piecz 10 min w 180°C.

Masa: gruszki pokrój na ćwiartki. Twaróg zmiel. Białka ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z masłem i cukrami. Dodaj skórkę z cytryny i budyń. Miksuj, dodając twaróg. Staraj się mieszać jak najkrócej, by niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.

Połącz z pianą. Gruszki ułóż na cieście, zalej masą. Piecz 45 min.

Wierzch: gruszkę pokrój na plasterki. Gotuj 4 min w wodzie z sokiem i cukrem. Odcedź. Ułóż na serniku, piecz 7 min.

Reklama

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Biszkopt rzucany

Tort Dacquoise

Tort Czarny Las

Zobacz także:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik | gruszki | domowy sernik | Sernik z gruszkami | desery | ciasta z owocami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy