Sernik z kokosem
Tradycyjne ciasto z kokosową nutą.

Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek
- szklanka cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- budyń wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 25 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj w makutrze na pulchną masę. Pod koniec ucierania dodawaj po łyżce cukru pudru, dalej ucieraj, aż masa będzie pulchna i prawie biała. Jajka umyj, osusz, oddziel żółtka od białek. Dodawaj po jednym żółtku, ucieraj (ucieranie powinno trwać około 15 minut).
2. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodawaj po łyżce twarogu do masy, ucieraj.
3. Dodaj kaszę, mąkę ziemniaczaną, wiórki i mleko kokosowe. Ubij białka, pianę dodaj do ciasta. Wlej do formy, piecz 50 minut w temp. 180 st.