Reklama

Reklama

Serowa zupa krem

Niezwykle kremowa i sycąca zupa.

Składniki na 4 porcje

  • 200 g bułki paryskiej
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (roquefort, lazur)
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera topionego śmietankowego
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 4 cebulki dymki
  • 60 g pora
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 gałązki tymianku

Bułkę paryską (może być lekko czerstwa) pokroić w większe kostki. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze poukładać kostki bułki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce albo pokruszyć w rękach. Po 5 minutach opiekania posypać grzanki startym serem pleśniowym. Piec do zrumienienia.

Reklama

Do rondelka wlać wywar warzywny. Dodać kostki sera topionego i, stale mieszając, rozpuścić na gładki krem. W mniejszym naczyniu rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mieloną paprykę (uwaga! nie za długo, żeby papryka nie zgorzkniała). Odstawić z ognia i wlać do zupy. Dymki i pora oczyścić, pokroić w talarki i dołożyć do zupy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Krótko pogotować. Zupę od razu serwować - z grzaneczkami i udekorowaną tymiankiem.

Dowiedz się więcej na temat: Zupa serowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje