Serowa zupa krem
Niezwykle kremowa i sycąca zupa.

Składniki
na 4 porcje
- 200 g bułki paryskiej
- 100 g sera z niebieską pleśnią (roquefort, lazur)
- 2 łyżki masła
- 150 g sera topionego śmietankowego
- 750 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 4 cebulki dymki
- 60 g pora
- sól
- pieprz biały
- 2 gałązki tymianku
Bułkę paryską (może być lekko czerstwa) pokroić w większe kostki. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze poukładać kostki bułki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce albo pokruszyć w rękach. Po 5 minutach opiekania posypać grzanki startym serem pleśniowym. Piec do zrumienienia.
Do rondelka wlać wywar warzywny. Dodać kostki sera topionego i, stale mieszając, rozpuścić na gładki krem. W mniejszym naczyniu rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mieloną paprykę (uwaga! nie za długo, żeby papryka nie zgorzkniała). Odstawić z ognia i wlać do zupy. Dymki i pora oczyścić, pokroić w talarki i dołożyć do zupy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Krótko pogotować. Zupę od razu serwować - z grzaneczkami i udekorowaną tymiankiem.