Serowe poduszki
Pyszna przekąska, którą można podawać na ciepło lub zimno. Będzie miłym urozmaiceniem na każdej imprezie.
Sposób przygotowania:
1. Płat ciasta francuskiego rozwiń. Mrożone ciasto musisz wcześniej rozmrozić, najlepiej na półce w lodówce. Pokrój na 12 kwadratów.
2. Obie cebule obierz, drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, oprósz ją szczyptą soli oraz cukru. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Przestudź ją i rozłóż na cieście.
3. Ser żółty oraz ser typu mozzarella zetrzyj na tarce, wymieszaj. Opłucz, osusz i poszatkuj szczypiorek. Dodaj do serów, wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i, ewentualnie, solą. Rozłóż na kwadratach z cebulą. Zawiń rogi ciasta, tworząc małe poduszeczki. Ułóż je na blasze. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w 200°C.