Serwujemy zdrowe sery
Są bogatym źródłem wapnia, warto więc podawać je zwłaszcza tym dzieciom, którym znudziło się już mleko.
Najwięcej cennego pierwiastka zawierają sery żółte tzw. twarde. Chociaż w ich składzie jest sporo soli i innych substancji dodatkowych, smyk po 1. roku kilka razy w tygodniu może zjeść 2 plasterki żółtego sera na kanapce, w zapiekance lub do spaghetti (to równowartość wapnia w szklance mleka).
Sery twarogowe, tzw. białe, mają wapnia znacznie mniej, bo w procesie produkcji pozostaje on w serwatce.
Porcja 100 g zawiera 55-95 mg tego pierwiastka, za to znacznie mniej tłuszczów niż sery żółte. Dlatego twaróg warto podawać malcowi po 1. roku nawet codziennie. Można dodać do niego świeże owoce lub szczypiorek.
Sprawdzi się on też jako nadzienie do naleśników i pierogów czy składnik klusek "leniwych". Od czasu do czasu warto poczęstować malca także domowym sernikiem.
W menu dziecka można uwzględnić również serki wzbogacone w wapń, ale ze względu na wysoką zawartość cukru dzienna porcja musi być rozsądna - 1 kubeczek wystarczy.
Za to sery topione w ogóle nie są polecane dzieciom.