Sezon na cykorię
To wielka królowa tej pory roku: teraz jest najtańsza i ma więcej wartości niż szklarniowa sałata!
Cykoria żółta
Ma ciekawy smak z nutą goryczy. Doskonała do sałatek, przekąsek, także zapiekana z różnymi dodatkami.
Cykoria czerwona (radicchio)
Z pięknymi, ciemnoczerwonymi liśćmi z białymi żyłkami, jest bardzo dekoracyjna. Świetna do przystawek, przekąsek, surówek.
Cykoria endywia kędzierzawa
Ma zielone, postrzępione liście o ząbkowanych brzegach. W smaku delikatniejsza niż żółta. Wspaniała do sałatek.
Czy wiesz, że...
Ma dużo witamin. Cykoria zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, m.in. witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor.
Wspomaga trawienie. Dzięki laktucynie i laktukopikrynie, które nadają jej lekko gorzki smak, cykoria korzystnie wpływa na pracę wątroby (wydzielanie żółci) i pobudza apetyt.