Sezon na kiełki
Pod koniec zimy, gdy brakuje nam witamin, warto wprowadzić kiełki do codziennego menu.
Do czego je dodać
1. Kiełki grochu
Delikatne i lekko słodkawe, doskonale nadają się jako dodatek do surówek, sałatek oraz kanapek.
2. Kiełki rzeżuchy
Mają charakterystyczny, lekko pikantny smak i wyrazisty zapach; świetne do surówek, kanapek, przystawek - zwłaszcza z jajek.
3. Kiełki słonecznika
Spore, chrupiące, o łagodnym smaku. Znakomite do sałatek, jako składnik warzywnych roladek oraz rozmaitych dekoracji.
Czy wiesz, że
- Mają dużo wartości! Kiełki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C (1/2 szkl. kiełków lucerny ma jej tyle, ile 6 szkl. soku z pomarańczy), D, E, K, PP oraz żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, selen.
- Wzmacniają i chronią! Obniżają m.in. poziom złego cholesterolu, chronią przed działaniem wolnych rodników, regulują trawienie. Wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie.