Sezon na młode ziemniaki. Jak je wykorzystać w kuchni?

W Polsce młode ziemniaki pojawiają się już w maju - smakują doskonale i są zwiastunem nadchodzącego lata. Ich wartości odżywcze oraz wszechstronne zastosowanie kulinarne sprawiają, że są one nieodłącznym elementem sezonowej kuchni. Wnoszą świeżość i smak lata do naszych domów. Dzisiaj podzielę się z wami sprawdzonymi przepisami na potrawy z ich udziałem.

Wykorzystaj sezon na młode ziemniaki
Wykorzystaj sezon na młode ziemniakiArchiwum autora

Uwielbiałam czas, kiedy w gospodarstwie moich rodziców pojawiały się pierwsze młode ziemniaki. Zajadaliśmy się nimi niemal codziennie w różnych formach. Były one doskonałym dodatkiem do mięsa, ale jadaliśmy je też z kwaśnym mlekiem czy śmietaną. Pamiętam, że zarówno ja, jak i mój brat z chęcią pałaszowaliśmy pokrojone plasterki ziemniaków na zimno z solą i śmietaną.

Sałatka wiosenna z ziemniakami

Ziemniaki mogę też być podstawą pysznej sałatki wiosennej. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować.

Składniki:

  • 6 średnich młodych ziemniaków
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ogórki małosolne
  • kilka rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sos:

  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Wystudzić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, rzodkiewki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Musztardę wymieszać z miodem i octem. Wlać oliwę, cały czas mieszając. Przelać na sałatkę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem. Sałatka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego.

Ziemniaki z kwaśnym mlekiem

Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiem
Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiemArchiwum autora

Kolejna propozycja to ziemniaki z kwaśnym mlekiem okraszone smażoną śmietaną.

Składniki:

  • młode nieduże ziemniaki
  • 0,5 l śmietany 30 (36 %)
  • koperek
  • sól

Do podania:

  • kwaśne mleko

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku.
  2. W tym czasie gdy będą się gotować ziemniaki na głęboką patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu cały czas mieszając najpierw odparować a następnie smażyć aż do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej.
  3. Ugotowane ziemniaki ułożyć na talerzu, okrasić smażona śmietaną i posypać siekanym koperkiem. Podawać z kwaśnym mlekiem.

Ziemniaki zapiekane z szynką i oscypkiem

Pyszny patent na młode ziemniaczki
Pyszny patent na młode ziemniaczkiArchiwum autora

A co powiecie na ziemniaki zapiekane z szynką i oscypkiem?

Składniki:

  • 8 młodych średnich ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • oscypek wędzony
  • kawałek szynki
  • igiełki świeżego rozmarynu

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  2. Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki. Dołożyć igiełki rozmarynu. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.

Młode ziemniaki z sosem czosnkowym

Młode ziemniaki można owinąć szynką i serwować z sosem czosnkowym - pyszności!

Składniki:

  • 10 średniej wielkości młodych  ziemniaków
  • 20 dag boczku w plastrach
  • sól
  • 1 łyżka majeranku

Sos czosnkowy:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszorować. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Piec przez około 40-50 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako "smarowidło" do kartofli.
  3. Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.

Letni klasyk z młodymi ziemniakami

Taki obiad to letni klasyk
Taki obiad to letni klasykarchiwum prywatne

Jajko sadzone, kalafior oraz młode ziemniaki - takie danie, to dla mnie letni klasyk! Zdecydowanie polecam.

Składniki:

  • młode ziemniaki
  • kalafior
  • jajka
  • masło
  • sól
  • bułka tarta
  • koperek

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Kalafiora podzielić na różyczki i także ugotować.
  2. Na jednej patelni rozgrzać masło i na nim zeszklić bułkę tartą. Na drugiej zrobić jajka sadzone. Ziemniaki i kalafiora ułożyć na talerzu, okrasić bułką tartą oraz posiekanym koperkiem. Podać z jajkami sadzonymi.

Młode ziemniaki to prawdziwy skarb wiosennej i letniej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i warto włączyć je do swojej diety właśnie teraz. Nie zapomnijcie skorzystać z kilku sprawdzonych przepisów, którymi podzieliłam się w artykule. Mam nadzieję, że zainspirują was one do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nowych możliwości. Smacznego gotowania, a przede wszystkim  radości z degustacji!

Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas