Sezon na młode ziemniaki. Jak je wykorzystać w kuchni?
W Polsce młode ziemniaki pojawiają się już w maju - smakują doskonale i są zwiastunem nadchodzącego lata. Ich wartości odżywcze oraz wszechstronne zastosowanie kulinarne sprawiają, że są one nieodłącznym elementem sezonowej kuchni. Wnoszą świeżość i smak lata do naszych domów. Dzisiaj podzielę się z wami sprawdzonymi przepisami na potrawy z ich udziałem.
Uwielbiałam czas, kiedy w gospodarstwie moich rodziców pojawiały się pierwsze młode ziemniaki. Zajadaliśmy się nimi niemal codziennie w różnych formach. Były one doskonałym dodatkiem do mięsa, ale jadaliśmy je też z kwaśnym mlekiem czy śmietaną. Pamiętam, że zarówno ja, jak i mój brat z chęcią pałaszowaliśmy pokrojone plasterki ziemniaków na zimno z solą i śmietaną.
Zobacz również: Bób duszony z kiełbasą i pomidorami
Sałatka wiosenna z ziemniakami
Ziemniaki mogę też być podstawą pysznej sałatki wiosennej. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować.
Składniki:
- 6 średnich młodych ziemniaków
- 1 cebula czerwona
- 3 ogórki małosolne
- kilka rzodkiewek
- sól
- pieprz
- koperek
Sos:
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
Opis przygotowania:
- Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Wystudzić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, rzodkiewki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
- Musztardę wymieszać z miodem i octem. Wlać oliwę, cały czas mieszając. Przelać na sałatkę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem. Sałatka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego.
Zobacz również: Jak gotować kalafior, żeby nie był gorzki?
Ziemniaki z kwaśnym mlekiem
Kolejna propozycja to ziemniaki z kwaśnym mlekiem okraszone smażoną śmietaną.
Składniki:
- młode nieduże ziemniaki
- 0,5 l śmietany 30 (36 %)
- koperek
- sól
Do podania:
- kwaśne mleko
Opis przygotowania:
- Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku.
- W tym czasie gdy będą się gotować ziemniaki na głęboką patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu cały czas mieszając najpierw odparować a następnie smażyć aż do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej.
- Ugotowane ziemniaki ułożyć na talerzu, okrasić smażona śmietaną i posypać siekanym koperkiem. Podawać z kwaśnym mlekiem.
Ziemniaki zapiekane z szynką i oscypkiem
A co powiecie na ziemniaki zapiekane z szynką i oscypkiem?
Składniki:
- 8 młodych średnich ziemniaków
- oliwa
- sól
- oscypek wędzony
- kawałek szynki
- igiełki świeżego rozmarynu
Opis przygotowania:
- Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki. Dołożyć igiełki rozmarynu. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Młode ziemniaki z sosem czosnkowym
Młode ziemniaki można owinąć szynką i serwować z sosem czosnkowym - pyszności!
Składniki:
- 10 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 20 dag boczku w plastrach
- sól
- 1 łyżka majeranku
Sos czosnkowy:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
- Ziemniaki dobrze wyszorować. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piec przez około 40-50 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako "smarowidło" do kartofli.
- Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.
Letni klasyk z młodymi ziemniakami
Jajko sadzone, kalafior oraz młode ziemniaki - takie danie, to dla mnie letni klasyk! Zdecydowanie polecam.
Składniki:
- młode ziemniaki
- kalafior
- jajka
- masło
- sól
- bułka tarta
- koperek
Opis przygotowania:
- Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Kalafiora podzielić na różyczki i także ugotować.
- Na jednej patelni rozgrzać masło i na nim zeszklić bułkę tartą. Na drugiej zrobić jajka sadzone. Ziemniaki i kalafiora ułożyć na talerzu, okrasić bułką tartą oraz posiekanym koperkiem. Podać z jajkami sadzonymi.
Młode ziemniaki to prawdziwy skarb wiosennej i letniej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i warto włączyć je do swojej diety właśnie teraz. Nie zapomnijcie skorzystać z kilku sprawdzonych przepisów, którymi podzieliłam się w artykule. Mam nadzieję, że zainspirują was one do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nowych możliwości. Smacznego gotowania, a przede wszystkim radości z degustacji!