Sezon na młode ziemniaki. Jak je wykorzystać w kuchni?

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
101
Udostępnij
Wykorzystaj sezon na młode ziemniaki
Wykorzystaj sezon na młode ziemniakiArchiwum autora

Sałatka wiosenna z ziemniakami

  • 6 średnich młodych ziemniaków
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ogórki małosolne
  • kilka rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Wystudzić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, rzodkiewki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Musztardę wymieszać z miodem i octem. Wlać oliwę, cały czas mieszając. Przelać na sałatkę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem. Sałatka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego.

Ziemniaki z kwaśnym mlekiem

Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiem
Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiemArchiwum autora
  • młode nieduże ziemniaki
  • 0,5 l śmietany 30 (36 %)
  • koperek
  • sól
  • kwaśne mleko
  1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku.
  2. W tym czasie gdy będą się gotować ziemniaki na głęboką patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu cały czas mieszając najpierw odparować a następnie smażyć aż do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej.
  3. Ugotowane ziemniaki ułożyć na talerzu, okrasić smażona śmietaną i posypać siekanym koperkiem. Podawać z kwaśnym mlekiem.

Ziemniaki zapiekane z szynką i oscypkiem

Pyszny patent na młode ziemniaczki
Pyszny patent na młode ziemniaczkiArchiwum autora
  • 8 młodych średnich ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • oscypek wędzony
  • kawałek szynki
  • igiełki świeżego rozmarynu
  1. Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  2. Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki. Dołożyć igiełki rozmarynu. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.

Młode ziemniaki z sosem czosnkowym

  • 10 średniej wielkości młodych  ziemniaków
  • 20 dag boczku w plastrach
  • sól
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  1. Ziemniaki dobrze wyszorować. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Piec przez około 40-50 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako "smarowidło" do kartofli.
  3. Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.

Letni klasyk z młodymi ziemniakami

Taki obiad to letni klasyk
Taki obiad to letni klasykarchiwum prywatne
  • młode ziemniaki
  • kalafior
  • jajka
  • masło
  • sól
  • bułka tarta
  • koperek
  1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Kalafiora podzielić na różyczki i także ugotować.
  2. Na jednej patelni rozgrzać masło i na nim zeszklić bułkę tartą. Na drugiej zrobić jajka sadzone. Ziemniaki i kalafiora ułożyć na talerzu, okrasić bułką tartą oraz posiekanym koperkiem. Podać z jajkami sadzonymi.
Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
61
Super
relevant
17
Hahaha
haha
10
Szok
shock
7
Smutny
sad
2
Zły
angry
4
Lubię to
like
Super
relevant
101
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na