Sezonowe polskie superfoods. Gęsta i aromatyczna zupa z młodej botwinki

Botwinka skradła serca Polaków
Botwinka skradła serca Polaków123RF/PICSEL

Właściwości botwiny

Zobacz również:

    • poprawę gęstości kości,
    • wzmacnianie układu krążenia,
    • wspieranie naturalnej odporności,
    • uregulowanie kłopotów z trawieniem.

    Wiosenna zupa z botwinki

    Po młodą botwinkę najlepiej sięgać w maju
    Po młodą botwinkę najlepiej sięgać w maju123RF/PICSEL
    • 2-3 pęczki młodej botwinki
    • 2 duże marchewki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1,5 l buliony warzywnego
    • 450 g młodych ziemniaków
    • 1 pęczek koperku
    • 2 łyżki posiekanego lubczyku
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 100 ml śmietany kremówki 30%
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju

    Jak się robi zupę z botwiny?

    1. Łodygi oraz liście botwiny dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Młode buraczki cienko obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
    2. Dwie duże marchewki szorujemy i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy podaną w przepisie porcją bulionu warzywnego.
    3. Wywar doprawiam płaską łyżeczką soli, szczyptą pieprzu, dwiema łyżkami posiekanego lubczyku, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz drobno pokrojonym pęczkiem koperku.
    4. Garnek ze składnikami umieszczamy na kuchence i podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika przez 20-25 minut.
    5. Młode ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i dokładnie opłukujemy skrobię pod wodą. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy ziemniaki i smażymy przez 7-8 minut.
    6. Do gotującej się zupy dodajemy podsmażone ziemniaki oraz trzy łyżki soku z cytryny i ponownie podgrzewamy przez 15 minut.
    7. Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy do czystego naczynia 100 ml zupy i mieszamy ze 100 ml śmietanki oraz łyżeczką mąki.
    8. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy miksturę do zupy, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotową zupę z botwinki podajemy na ciepło. Doskonale smakuje z jajkiem na twardo. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Krem z liści botwinkiPolsatPolsat