Dlaczego warto jeść botwinę?

Botwina jest smaczna i bardzo zdrowa.  Warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu
Botwina jest smaczna i bardzo zdrowa. Warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu123RF/PICSEL

Botwina, botwinka, boćwina - czy to synonimy?

Liście boćwiny przykuwają wzrok pięknym kolorem. Są bardzo zdrowe i smaczne
Liście boćwiny przykuwają wzrok pięknym kolorem. Są bardzo zdrowe i smaczne123RF/PICSEL

Botwina wygrywa z każdym suplementem diety!

Wiosną do diety warto wprowadzić sezonowe warzywa! Te zielone mają szczególne właściwości!
Wiosną do diety warto wprowadzić sezonowe warzywa! Te zielone mają szczególne właściwości!123RF/PICSEL

10 powodów, by tej wiosny botwina królowała w menu:

  • poprawia odporność,
  • dzięki witaminie A i luteinie wzmacnia narząd wzroku,
  • chroni serce,
  • jest doskonałym wyborem w profilaktyce anemii i niedokrwistości,
  • ma korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy (głównie dzięki zawartości błonnika i witaminy K),
  • wzmacnia kości,
  • sprzyja dobrej pracy układu nerwowego,
  • poprawia metabolizm i pasaż jelitowy,
  • za sprawą kwasu foliowego (jedna z witamin i grupy B), jest polecana w diecie ciężarnych,  
  • ogranicza stany zapalne i chroni przed rozwojem szeregu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.

Wiosenna sałatka z botwiną w roli głównej

Składniki

  • liście, łodyżki i korzenie z 2-3 młodych buraków ćwikłowych,
  • 2 małe gruszki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżka kaparów,
  • sok z całej cytryny,
  • garść orzechów włoskich,
  • łyżka ziaren słonecznika,
  • kawałek ulubionego sera - sprawdzi się kozi, owczy, dojrzewający, gorgonzola, feta, mozzarella.
Botwina sprzyja dobrej pracy układu nerwowego. Warto jeść ją regularnie!
Botwina sprzyja dobrej pracy układu nerwowego. Warto jeść ją regularnie!123RF/PICSEL
Wiosna na balkonie i w ogrodzie. Ostatni moment na sadzenie tych roślinInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?