Sezonowe polskie superfoods. Gęsta i aromatyczna zupa z młodej botwinki
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Pyszniąca się kolorami zieleni i fioletu młoda botwinka, to nic innego, jak liście buraka ćwikłowego. Sezon na to pyszne warzywo rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa przez maj, aż do czerwca. Przy sprzyjającej pogodzie ostatnie sztuki dorwiemy na okolicznych targach nawet w lipcu oraz upalnym sierpniu. Właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie wybornej zupy z botwinki. Podpowiadamy sprawdzony przepis.
Właściwości botwiny
Roślinę uważa się za doskonałe źródło błonnika pokarmowego. W jej składzie znajdziemy liczne składniki mineralne, witaminy oraz antyoksydanty. Dietetycy wskazują, że już jedna szklanka botwinki w diecie, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Smakowite liście oraz łodygi skrywają w sobie luteinę, składnik dbający o narząd wzroku, a także żelazo, wspomagające walkę z anemią.
Spożywanie świeżej botwiny w sezonie chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, do których zaliczamy m.in. chorobę Alzheimera. Wśród dodatkowych zalet botwinki warto wymienić m.in.:
- poprawę gęstości kości,
- wzmacnianie układu krążenia,
- wspieranie naturalnej odporności,
- uregulowanie kłopotów z trawieniem.
Sprawdź: Dlaczego warto jeść botwinę?
Wiosenna zupa z botwinki
Niezależnie od tego, czy gustujemy w przepisie z dodatkiem jajka, a może uwielbiamy z ziemniakami i koperkiem, w obu wydaniach zupa z botwinki smakuje wyjątkowo. To doskonałe wiosenne danie, które ekspresowo syci, ale nie pozostawia uczucia ciężkości na żołądku. Aromat świeżej botwiny i młodych buraczków wyciągnie z pokoi nawet najbardziej opornych domowników.
Składniki na zupę z botwiny
- 2-3 pęczki młodej botwinki
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l buliony warzywnego
- 450 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Jak się robi zupę z botwiny?
- Łodygi oraz liście botwiny dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Młode buraczki cienko obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
- Dwie duże marchewki szorujemy i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy podaną w przepisie porcją bulionu warzywnego.
- Wywar doprawiam płaską łyżeczką soli, szczyptą pieprzu, dwiema łyżkami posiekanego lubczyku, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz drobno pokrojonym pęczkiem koperku.
- Garnek ze składnikami umieszczamy na kuchence i podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika przez 20-25 minut.
- Młode ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i dokładnie opłukujemy skrobię pod wodą. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy ziemniaki i smażymy przez 7-8 minut.
- Do gotującej się zupy dodajemy podsmażone ziemniaki oraz trzy łyżki soku z cytryny i ponownie podgrzewamy przez 15 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy do czystego naczynia 100 ml zupy i mieszamy ze 100 ml śmietanki oraz łyżeczką mąki.
- Po dokładnym wymieszaniu wlewamy miksturę do zupy, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotową zupę z botwinki podajemy na ciepło. Doskonale smakuje z jajkiem na twardo. Smacznego!
Sprawdź również: