Sezonowe polskie superfoods. Gęsta i aromatyczna zupa z młodej botwinki

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Pyszniąca się kolorami zieleni i fioletu młoda botwinka, to nic innego, jak liście buraka ćwikłowego. Sezon na to pyszne warzywo rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa przez maj, aż do czerwca. Przy sprzyjającej pogodzie ostatnie sztuki dorwiemy na okolicznych targach nawet w lipcu oraz upalnym sierpniu. Właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie wybornej zupy z botwinki. Podpowiadamy sprawdzony przepis.

Botwinka skradła serca Polaków
Botwinka skradła serca Polaków123RF/PICSEL

Właściwości botwiny

Roślinę uważa się za doskonałe źródło błonnika pokarmowego. W jej składzie znajdziemy liczne składniki mineralne, witaminy oraz antyoksydanty. Dietetycy wskazują, że już jedna szklanka botwinki w diecie, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Smakowite liście oraz łodygi skrywają w sobie luteinę, składnik dbający o narząd wzroku, a także żelazo, wspomagające walkę z anemią.

Spożywanie świeżej botwiny w sezonie chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, do których zaliczamy m.in. chorobę Alzheimera. Wśród dodatkowych zalet botwinki warto wymienić m.in.:

  • poprawę gęstości kości,
  • wzmacnianie układu krążenia,
  • wspieranie naturalnej odporności,
  • uregulowanie kłopotów z trawieniem.

Wiosenna zupa z botwinki

Niezależnie od tego, czy gustujemy w przepisie z dodatkiem jajka, a może uwielbiamy z ziemniakami i koperkiem, w obu wydaniach zupa z botwinki smakuje wyjątkowo. To doskonałe wiosenne danie, które ekspresowo syci, ale nie pozostawia uczucia ciężkości na żołądku. Aromat świeżej botwiny i młodych buraczków wyciągnie z pokoi nawet najbardziej opornych domowników.

Po młodą botwinkę najlepiej sięgać w maju
Po młodą botwinkę najlepiej sięgać w maju123RF/PICSEL

Składniki na zupę z botwiny

  • 2-3 pęczki młodej botwinki
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l buliony warzywnego
  • 450 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Jak się robi zupę z botwiny?

  1. Łodygi oraz liście botwiny dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Młode buraczki cienko obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
  2. Dwie duże marchewki szorujemy i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy podaną w przepisie porcją bulionu warzywnego.
  3. Wywar doprawiam płaską łyżeczką soli, szczyptą pieprzu, dwiema łyżkami posiekanego lubczyku, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz drobno pokrojonym pęczkiem koperku.
  4. Garnek ze składnikami umieszczamy na kuchence i podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika przez 20-25 minut.
  5. Młode ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i dokładnie opłukujemy skrobię pod wodą. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy ziemniaki i smażymy przez 7-8 minut.
  6. Do gotującej się zupy dodajemy podsmażone ziemniaki oraz trzy łyżki soku z cytryny i ponownie podgrzewamy przez 15 minut.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy do czystego naczynia 100 ml zupy i mieszamy ze 100 ml śmietanki oraz łyżeczką mąki.
  8. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy miksturę do zupy, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotową zupę z botwinki podajemy na ciepło. Doskonale smakuje z jajkiem na twardo. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Krem z liści botwinkiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas