Siedem największych błędów popełnianych przy kiszeniu ogórków

Siedem największych błędów popełnianych przy kiszeniu ogórków
Siedem największych błędów popełnianych przy kiszeniu ogórków123RF/PICSEL

Składniki

Jak zrobić ogórki kiszone? Sprawdzony przepis

Sprawdź, jak zrobić ogórki kiszone
Sprawdź, jak zrobić ogórki kiszone123RF/PICSEL

Nieodpowiedni dobór i przygotowanie ogórków

Aby ogórki były chrupiące, warto przed kiszeniem zanurzyć je w zimnej wodzie
Aby ogórki były chrupiące, warto przed kiszeniem zanurzyć je w zimnej wodzie123RF/PICSEL

Niewysterylizowane słoiki

Ogórki należy wkładać do wygotowanych wcześniej słoików
Ogórki należy wkładać do wygotowanych wcześniej słoików123RF/PICSEL

Zbyt luźno ułożone ogórki w słoiku

Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku
Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku123RF/PICSEL

Sól jodowana użyta do przygotowania ogórków

Zbyt wysoka temperatura podczas kiszenia

Zbyt wczesna pasteryzacja

Pasteryzację ogórków należy przeprowadzić najwcześniej po dwóch tygodniach od ich przygotowania
Pasteryzację ogórków należy przeprowadzić najwcześniej po dwóch tygodniach od ich przygotowania123RF/PICSEL

Brak pasteryzacji

Składniki