Sięgnij po nią w sierpniu. Wtedy smakuje najlepiej
Oprac.: Łukasz Piątek
Sierpień to miesiąc, w którym warto sięgać po paprykę i przygotowywać z niej najróżniejsze dania, gdyż właśnie wtedy warzywo jest idealnie dojrzałe i pełne wyrazistego smaku. Jednym z pomysłów na pyszny obiad może być papryka faszerowana mięsem mielonym, a przygotowanie takiego posiłku będzie proste, gdy skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Oto on.
Dlaczego warto jeść paprykę?
Papryka to warzywo, które na tle innych wyróżnia się bardzo dużą zawartością witaminy C i karotenoidów. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin A, E i K, potasu, manganu, żelaza, magnezu, błonnika pokarmowego, flawonoidów i kwasów fenolowych. Ponadto papryka wykazuje właściwości tonizujące, przeciwzapalne i antyseptyczne.
Regularne spożywanie papryki pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego, mięśni, kości, a dzięki znajdującej się w papryce kapsaicynie i związkom pokrewnym posiada ona właściwości bakteriobójcze.
Papryka faszerowana mięsem mielonym - przepis
Składniki:
- cztery duże papryki
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- jedna duża cebula
- 100 g białego ryżu
- cztery ząbki czosnku
- dwa pomidory
- natka pietruszki
- ser feta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ugotowaniu odkładamy go na bok. Z papryki należy odkroić część z szypułką, a ze środka usuwamy nasiona i białe błonki.
Rozgrzewamy olej na patelni i kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, smażymy mięso mielone, rwąc je na małe kawałki przed dodaniem na patelnię. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok.
Czytaj także: "Ewa gotuje": Papryki z ryżem i brokułem
Do naczynia z mięsem dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany pęczek natki pietruszki i opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu. Całość należy dokładnie wymieszać, by farsz miał jednolitą konsystencję.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a papryki układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Środek papryki wypełniamy przygotowanym farszem, a całość okraszamy pokrojonym w kostkę serem feta.
Paprykę z farszem mięsnym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około pół godzinny aż warzywo zrobi się miękkie. Gotowe!