Skarp (turbot). Co warto o nim wiedzieć?

Bałtyk obfituje w wiele gatunków ryb. Niektóre z nich dobrze znamy, często goszczą na naszych stołach. Inne zaś są spotykane rzadko i spróbować ich można jedynie podczas wizyt w nadmorskich miejscowościach. Przykładem może być turbot, który słynie z niepowtarzalnego smaku. Jego atutem jest również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B. Co jeszcze warto wiedzieć o tej rybie? Przekonajmy się.

Turbot
Turbot ©123RF/PICSEL

Turbot. Ryba Bałtyku

Turbot
©123RF/PICSEL

Turbot, zwany inaczej skarpem, jest rybą z rodziny nagładowatych. Żyje w wodach strefy zwrotnikowej i umiarkowanej; spotyka się go w Atlantyku, Morzu Północnym oraz w Bałtyku. Nie pływa w ławicach, preferuje akweny płytkie do głębokości 100 metrów. Torbut ma spłaszczone i okrągłe ciało, dlatego swoim wyglądem bardzo przypomina flądrę. Ryba ta prowadzi drapieżny styl życia: kamufluje się w morskim dnie (wtapiając się w podłoże i zmieniając swoje ubarwienie) i odżywia się drobnymi rybami.

Połowy turbota

Turbota nie łowi się na masową skalę, najczęściej wyławiany jest przypadkowo, podczas wypływu kutrów po inne gatunki. Gdy się trafi, stanowi cenny produkt dla restauracji oraz osób poszukujących świeżych ryb w nadmorskich miejscowościach. Turboty żyjące na wolności mają, maksymalnie, 60 cm długości i mogą ważyć nawet 20 kg. Z jednej dużej ryby można uzyskać cztery sporych rozmiarów filety.

Co można znaleźć w turbocie?

Tuszki turbota
©123RF/PICSEL

Turbot zaliczany jest do ryb średniotłustych. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także zawiera cenne witaminy: najwięcej z grupy B oraz A, D oraz E (zwaną "witaminą młodości"). To również źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Ogromną zaletą turbota jest jego kaloryczność. W 100 gramach znajduje się około 120 kcal, dlatego polecany jest dla wszystkich, którzy dbają o zdrową i szczupłą sylwetkę.

Właściwości zdrowotne

Mięso turbota obfituje w wiele ważnych pierwiastków, takich jak żelazo, selen, fosfor, potas i magnez. Spożywanie tej ryby ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na układ krążenia: kwasy omega-3 pomagają obniżyć poziom ciśnienia oraz ułatwiają zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie. Żelazo pomaga uporać się z anemią, selen sprzyja poprawieniu odporności. Magnez jest szczególnie przydatny w problemach związanych z układem nerwowym, rozdrażnieniem, brakiem koncentracji oraz obniżonym nastrojem.

Smak turbota

Przygotowywanie turbota
©123RF/PICSEL

Turbot jest ceniony przez swój wyjątkowy smak, który porównywany jest do owoców morza. Jego soczyste i białe mięso jest bardzo delikatne, a równocześnie zwarte, co ułatwia jego przyrządzanie. Ogromną zaletą jest obecność niewielu ości, co zyskuje w oczach przede wszystkim dzieci, ale też i wytrawnych smakoszy.

Przyrządzanie turbota

Jak przygotować turbota do zjedzenia? Często ryba dostępna w sprzedaży, jest już wypatroszona: wystarczy podzielić ją na kilka mniejszych filetów. Klasycznie podaje się je smażone na tłuszczu, takim jak olej czy klarowane masło. Turbot wyśmienicie smakuje grillowany w towarzystwie ziół, takich jak pietruszka czy koper.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas