Skrzydełka
Szczypta „ognia” dodana do jedzenia może sprawić, że rodzina się ożywi, zachwyci i nabierze dobrego humoru.
Składniki dla 4 osób:
Skrzydełka:
- 16 skrzydełek z kurczaka
- papryczka chilli
- 3 cytryny
- garść czarnych oliwek
- łyżeczka wędzonego chilli
- łyżka płatków słodkiej papryki
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- sałata lodowa
- natka pietruszki
Marynata:
- 2 cebule
- 6 łyżek oleju
- szczypta chilli
- słodka papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka umyj, osusz. Cebulę pokrój, dodaj pozostałe składniki marynaty, zanurz w niej skrzydełka, odstaw na 30 minut. Bułkę tartą połącz z wędzonym chilli i płatkami słodkiej papryki. Roztrzep jaja, maczaj w nich skrzydełka, obtocz w bułce. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
2. Skrzydełka ułóż w naczyniu żaroodpornym, na nich ułóż pokrojoną cytrynę, papryczkę chilli i oliwki. Zapiecz 20 minut w temp. 200°C. Podawaj z sałatą i natką.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny