Reklama

Reklama

Śledź na dwa sposoby

Wybierz swój ulubiony!

Tatar zle śledzia

Składniki:

  • 4 duże filety śledziowe
  • po łyżce oleju i soku z cytryny
  • 2 upieczone buraki
  • łyżka oliwy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka musztardy miodowej
  • szczypiorek, koperek i rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie:

1. Umyte filety śledziowe namocz w wodzie na 4 godziny, po czym dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z olejem i sokiem cytrynowym.

2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj je z oliwą.

3. Jajka obierz i drobniutko posiekaj. Dodaj łyżkę musztardy i wymieszaj.

4. Z papieru do pieczenia wytnij osiem pasków o wym. 5 x 30 cm. Zepnij je w obręcze, np. biurowymi spinaczami. Ułóż na talerzykach lub półmisku (tak jak tatar będzie podany na stół). Napełnij foremki składnikami tatara - najpierw ułóż śledzia, potem jajko i na końcu buraczki. Każdą warstwę dokładnie ubij. Następnie rozepnij papier i zdejmij go. Każdą porcję udekoruj zieleniną.

Reklama

Świeże śledzie na chrupiąco

Składniki:

  • 8 świeżych śledzi, wypatroszonych (lub 12, jeśli będą małe)
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, czarny pieprz
  • cząstki cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

1. Ryby umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ponacinaj nożem skórę w poprzek i natrzyj śledzie solą.

2. Rozgrzej olej na patelni. Oprósz ryby mąką i przełóż na patelnię. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

3. Przełóż gorące ryby do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz nie dłużej niż 10 minut, sprawdzając, czy nie przypiekły się zbyt mocno.

4. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego musztardę francuską, dokładnie wymieszaj. Polej sosem wyjęte z piekarnika śledzie. Podawaj posypane posiekanym tymiankiem, z cytryną.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje