Śledź na dwa sposoby
Wybierz swój ulubiony!
Tatar zle śledzia
Składniki:
- 4 duże filety śledziowe
- po łyżce oleju i soku z cytryny
- 2 upieczone buraki
- łyżka oliwy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- łyżka musztardy miodowej
- szczypiorek, koperek i rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie:
1. Umyte filety śledziowe namocz w wodzie na 4 godziny, po czym dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z olejem i sokiem cytrynowym.
2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj je z oliwą.
3. Jajka obierz i drobniutko posiekaj. Dodaj łyżkę musztardy i wymieszaj.
4. Z papieru do pieczenia wytnij osiem pasków o wym. 5 x 30 cm. Zepnij je w obręcze, np. biurowymi spinaczami. Ułóż na talerzykach lub półmisku (tak jak tatar będzie podany na stół). Napełnij foremki składnikami tatara - najpierw ułóż śledzia, potem jajko i na końcu buraczki. Każdą warstwę dokładnie ubij. Następnie rozepnij papier i zdejmij go. Każdą porcję udekoruj zieleniną.
Świeże śledzie na chrupiąco
Składniki:
- 8 świeżych śledzi, wypatroszonych (lub 12, jeśli będą małe)
- łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- łyżeczka musztardy francuskiej
- sól, czarny pieprz
- cząstki cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
1. Ryby umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ponacinaj nożem skórę w poprzek i natrzyj śledzie solą.
2. Rozgrzej olej na patelni. Oprósz ryby mąką i przełóż na patelnię. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
3. Przełóż gorące ryby do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz nie dłużej niż 10 minut, sprawdzając, czy nie przypiekły się zbyt mocno.
4. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego musztardę francuską, dokładnie wymieszaj. Polej sosem wyjęte z piekarnika śledzie. Podawaj posypane posiekanym tymiankiem, z cytryną.