Śledź smażony w cieście
Pyszna z pieczywem i sezonową surówką.
- 80 dag śledzi świeżych,
- 1/2 szklanki mleka (słodkiego lub zsiadłego),
- 10 dag mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Śledzie oczyszczam, usuwam wnętrzności i głowy. Następnie opłukuję je w zimnej wodzie i osuszam. Przekrawam na pół tworząc pojedyncze płaty. Odrobinę solę po obu stronach.
2.Teraz przygotowuję ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka wrzucam do wysokiego naczynia i mieszam za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsypuję odrobinę soli dla złamania smaku.
3. Na patelni podgrzewam olej. Kawałki śledzia zanurzam w cieście i wkładam na patelnię. Smażę je na gorącym oleju na złoty kolor.
4. Podaję na gorąco z pieczywem i sezonową surówką. Każdą porcję można udekorować gałązkami ziół i plasterkami rzodkiewki