Śledź smażony w cieście
Pyszna z pieczywem i sezonową surówką.

Składniki na 4 porcje:
- 80 dag śledzi świeżych,- 1/2 szklanki mleka (słodkiego lub zsiadłego),- 10 dag mąki,- 1 jajko,- sól,- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Śledzie oczyszczam, usuwam wnętrzności i głowy. Następnie opłukuję je w zimnej wodzie i osuszam. Przekrawam na pół tworząc pojedyncze płaty. Odrobinę solę po obu stronach. 2.Teraz przygotowuję ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka wrzucam do wysokiego naczynia i mieszam za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsypuję odrobinę soli dla złamania smaku. 3. Na patelni podgrzewam olej. Kawałki śledzia zanurzam w cieście i wkładam na patelnię. Smażę je na gorącym oleju na złoty kolor. 4. Podaję na gorąco z pieczywem i sezonową surówką. Każdą porcję można udekorować gałązkami ziół i plasterkami rzodkiewki