Śledzie korzenne na grzankach
Wspaniała przekąska

Składniki
- 6 filetów śledziowych
- zalewa
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- pieprz
- liść laurowy
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- mielona kolendra
- mielony imbir
- mielony kardamon
- kmin rzymski
- czerwona cebula
- 5 dag kaparów
- papryczka chilli
- 2 łyżki kukurydzy
dla 4 osób
Sposób przygotowania
1. Śledzie namocz w wodzie przez trzy godziny i pokrój w kostkę. Wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy, olej oraz pieprz. Na suchą patelnię wysyp wszystkie przyprawy. Mieszając, podgrzewaj kilka minut. 2. Przełóż do zalewy i wymieszaj. Zalej śledzie. Następnego dnia odsącz i wymieszaj z posiekaną cebulą, kaparami, papryczką chilli i kukurydzą. Podawaj na pokrojonej i podgrzanej bułce.