Śledzie na ciabattach

Zakąska palce lizać!

Składniki:

Reklama


● 4 filety śledziowe solone bez skóry (mogą być to filety śledzia w oleju z dodatkiem octu)
● 4 duże ciabatty
● 2 papryki, żółta i czerwona
● pęczek koperku
● duża czerwona cebula
● liście  zielonej sałaty
● sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety śledziowe pokrój na kawałki. Żółtą i czerwoną paprykę umyj, osusz, pokrój w paski, usuwając gniazda nasienne.

Cebulę obierz, pokrój w talarki. Koperek umyj i drobno posiekaj. Wszystkie składniki sałatki starannie połącz, dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw.

Umyj i dokładnie osusz liście sałaty. Ciabatty zetnij z góry, natnij, wycinając ze środka trochę miąższu. Każdą bułkę wyłóż następnie umytymi liśćmi sałaty. Na sałatę nałóż sałatkę śledziową i od razu podawaj.

Sałatkę śledziową możesz przygotować także z sosem tatarskim lub majonezowym. Wtedy zamiast papryki dodaj do niej ogórki konserwowe.

Dowiedz się więcej na temat: filety | cebula | śledzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje