Reklama

Reklama

Śledzie na przystawkę

Warstwowa przystawka na bazie śledzi

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 marchewki
  • 3 buraki
  • 5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 6 łyżek majonezu
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag sera żółtego
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Namoczone w mleku śledzie pokrój w kostkę. Ugotowane marchewki i buraki zetrzyj na tarce. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki i cebule posiekaj drobno. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem. 

2. Dna miseczek wyłóż startym serem i jajkiem. Układaj resztę składników warstwowo, przekładając je sosem majonezowym. Po schłodzeniu odwróć miseczki na talerzu. Posyp szczypiorkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje