Śledzie na słodko - mbiwon
50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego
W rondlu rozgrzać olej,zeszklić na nim pokrojoną cebulę.Dodać cukier i chwilę smażyć,mieszając.
Wlać ocet,dodać liść laurowy,ziele ang.,koncentrat pom.,wymieszać.Dusić kilkanaście minut.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Garnek zdjąć z ognia,dodać gorczycę i 3/4 rodzynek.Odstawić do czasu aż sos ostygnie.
Pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami,każdą przekładając warstwą ostudzonego sosu.Zamknąć,wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Przed podaniem śledzie ułożyć na półmisku,posypać resztę rodzynek oraz udekorować cebulą i natką.
PALCE LIZAĆ!