Śledzie z jabłkami

Zobacz przepis na wersję tradycyjną i ekspresową.

 
 © Panthermedia

Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Zrób sos: koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji,

resztę posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela ang., posiekany koperek i korniszony.

Sos przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystkie cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny, ubierz koperkiem i sałatą.

Wersje ekspresowe - składniki: 4 płaty śledziowe, słoik sosu tatarskiego (z korniszonami i np. marynowanymi pieczarkami), 2 jabłka, 2 czerwone cebule, do dekoracji: koperek, sałata, cytryna.

Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. W tym czasie wszystkie cebule obierz, pokrój na cienkie talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, a miąższ pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem tatarskim. Obłóż plastrami jabłka, cebuli oraz cytryny, udekoruj koperkiem i sałatą.