Śledzie z podgrzybkami
Wykwintna przekąska.

Składniki na 6 porcji:
- 1/2 kg solonych filetów śledziowych,- 3 cebule, - 2-3 goździki, - szklanka białego wytrawnego wina, - 15 dag małych podgrzybków, - łyżka masła, - liść laurowy, - 3-4 ziarna ziela angielskiego, - 3-4 ziarna czarnego pieprzu, - 1/2 łyżeczki cukru Dekoracja: - koperek i natka
Przygotowanie:
1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka. 2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby. 3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką. Czas przygotowania: 40 minut 1 porcja: 180 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!