Ślimaczki morelowe
Podgrzej mleko. Dodaj masło, podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi.
Składniki na 15 sztuk:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej + mąka do oprószenia stolnicy
- 1 szkl. tłustego mleka
- 10 dag (1/2 kostki) masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 5 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 8 moreli (poza sezonem wykorzystaj puszkę owoców w syropie)
- 25 dag chudego twarogu (zmielonego w maszynce do mięsa albo przeciśniętego przez praskę do ziemniaków)
- 1 szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej mleko. Dodaj masło, podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi. Odstaw, aby mleko przestygło. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, pokruszone drożdże i szczyptę soli. Przemieszaj, wbij jajko. Wlej ciepłe mleko.
2. Rękoma wyrób ciasto (powinno być lśniące i odstawać od ręki). Nakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia. Morele sparz, obierz. Usuń pestki, miąższ pokrój na kawałeczki.
3. Twaróg przełóż do miseczki i utrzyj z cukrem. Dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i kilkakrotnie zagnieć (dzięki temu będzie delikatniejsze!).
4. Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj twarogiem, posyp morelami i zwiń w rulon. Potnij na 15 porcji. Ułóż je płasko na blasze i piecz 20 min w temp. 200 st. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym. Lukrem posmaruj ostudzone bułeczki.