Ślimaczki z szynką

Wyśmienita przekąska

Ślimaczki z szynką
Ślimaczki z szynką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze na 20 minut, by rozmarzło. W tym czasie obierz czosnek oraz szalotkę, drobno je posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek i szalotkę. Wlej przecier pomidorowy. Przypraw go solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Gotuj ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Sos odstaw do wystudzenia. Płat ciasta podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Posmaruj je sosem pomidorowym. Przykryj szynką. Placki zwiń. Rulony potnij w plasterki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. w 220ºC. Piecz ok. 15 minut. Ew. posyp grubo posiekanym szczypiorkiem.

Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas