Ślimaczki z toskańskim nadzieniem
Idealne danie na rodzinny obiad

Składniki
- w 30 dag schabu (bez kości)
- 10 gałązek tymianku
- 4 gałązki oregano
- 4–5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 10 dag twarogu w kawałkach
- przyprawy, dodatki
- sól
- pieprz
- suszone zioła do dań włoskich
- 1 cytryna
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Cytrynę sparz, osusz, wyciśnij z niej 1 łyżeczkę soku. Zioła opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj je. Suszone pomidory osącz, drobno pokrój. Schab umyj, potnij na 3 plasterki. 2. Mięso lekko rozbij. Posyp solą z obu stron. Twaróg utrzyj, wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz pomidorami. Nadzienie przypraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i odrobiną suszonych włoskich ziół. 3. Nadzienie rozsmaruj na kotletach. Pozostaw wolne brzegi. Sznycle ciasno zwiń. Roladki ustaw jedna obok drugiej. Wbij w nie 4 długie drewniane wykałaczki. Zachowaj równe odstępy między patyczkami. 4. Tak przygotowane rulony pokrój wzdłuż na 4 równe plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż szaszłyki. Smaż je 5-7 minut. Często obracaj, aby usmażyły się równomiernie. Podawaj je z sałatką albo sosem.