Ślimaczki z toskańskim nadzieniem

Idealne danie na rodzinny obiad

Wieprzowa roladka
Wieprzowa roladka 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cytrynę sparz, osusz, wyciśnij z niej 1 łyżeczkę soku. Zioła opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj je. Suszone pomidory osącz, drobno pokrój. Schab umyj, potnij na 3 plasterki. 

2. Mięso lekko rozbij. Posyp solą z obu stron. Twaróg utrzyj, wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz pomidorami. Nadzienie przypraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i odrobiną suszonych włoskich ziół. 

3. Nadzienie rozsmaruj na kotletach. Pozostaw wolne brzegi. Sznycle ciasno zwiń. Roladki ustaw jedna obok drugiej. Wbij w nie  4 długie drewniane wykałaczki. Zachowaj równe odstępy między patyczkami. 

4. Tak przygotowane rulony pokrój wzdłuż na 4 równe plasterki. Na patelni rozgrzej  2 łyżki oleju. Włóż szaszłyki. Smaż je 5-7 minut. Często obracaj, aby usmażyły się równomiernie. Podawaj je  z sałatką albo sosem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas