Śliwki pod kruszonką
Śliwki umyj i przetnij na połówki, pozbywając się pestki.
Składniki dla 4 osób:
- 16 śliwek
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 3 czubate łyżki płatków migdałowych
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 30 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj i przetnij na połówki, pozbywając się pestki. Naczynia do zapiekania posmaruj masłem. Porozkładaj do nich śliwki. Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane zmiksuj blenderem, dodaj migdałowe i dalej miksuj. Dosłodź miodem, dodaj pokrojone zimne masło. Ugniataj aż powstanie ciasto. Schłodź je w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrusz ciasto na śliwki i piecz około 25 minut.
Czas przygotowania: ok. 30 minut