Śliwki w boczku
Śliwki zupełnie inaczej.
- paczka (25 dag) suszonych śliwek kalifornijskich,
- 20 dag sera gouda,
- 20 dag wędzonego boczku,
- wykałaczki, 2 łyżki oleju.
Przyrządzanie:
Śliwki wymoczyć w wodzie przez około 15 minut. Jeśli mają pestki, wyjąć je. Odcedzić i osuszyć. Boczek pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie paski. Ser żółty pociąć w słupki. Każdy słupek sera owinąć suszoną śliwką, a następnie paskiem boczku. Każdy rulonik przebić wykałaczką, żeby się nie rozwijał. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć w nim ruloniki z boczku, sera i śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Zapiekać około 10 minut. Śliwki ułożyć na liściach sałaty przybranych cytryną. Podawać gorące - jako przystawkę. Nie wyjmować z ruloników wykałaczek, aby każdy z gości mógł wygodnie je trzymać. 1 porcja - 150 kcal Czas przygotowania: 30 minut