Śliwkowe cudo króluje w domu Wachowicz. Idealne do chleba, mięs i pasztetów

Koniec lata i początek jesieni obfituje w wiele owoców - między innymi w śliwki. Jedna z moich ulubionych odmian to węgierka. Jest bardzo smaczna jako przekąska, a jednocześnie nadaje się do robienia z niej przetworów - mówi Ewa Wachowicz. Poniżej przepis na śliwki w occie na słodko - stanowią one idealny dodatek do mięs, pasztetów czy serów.

Przepis Ewy Wachowicz na śliwkowe cudo do słoika
Przepis Ewy Wachowicz na śliwkowe cudo do słoikamateriał partnera

Śliwki w occie na słodko - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • śliwki 
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10% 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki goździków

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyć ponakłuwać w kilku miejscach. Nie trzeba tego robić, jeśli śliwki pozbawiamy pestek. 
  2. Przygotowane, wyparzone słoiki napełnić śliwkami. 
  3. Przygotować zalewę. 
  4. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Mieszać, aby cukier się rozpuścił doprowadzić do zagotowania. 
  5. Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.   
  6. Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach. 
  7. Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni C.  
„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas