Śliwkowe cudo króluje w domu Wachowicz. Idealne do chleba, mięs i pasztetów
Koniec lata i początek jesieni obfituje w wiele owoców - między innymi w śliwki. Jedna z moich ulubionych odmian to węgierka. Jest bardzo smaczna jako przekąska, a jednocześnie nadaje się do robienia z niej przetworów - mówi Ewa Wachowicz. Poniżej przepis na śliwki w occie na słodko - stanowią one idealny dodatek do mięs, pasztetów czy serów.
Śliwki w occie na słodko - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- śliwki
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki goździków
Opis przygotowania:
- Śliwki umyć ponakłuwać w kilku miejscach. Nie trzeba tego robić, jeśli śliwki pozbawiamy pestek.
- Przygotowane, wyparzone słoiki napełnić śliwkami.
- Przygotować zalewę.
- Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Mieszać, aby cukier się rozpuścił doprowadzić do zagotowania.
- Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.
- Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach.
- Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni C.