Śliwkowe drożdżowe

Wakacje, słońce, plaża… Wszystko co dobre, kończy się zbyt szybko. Jeśli z żalem żegnasz lato, to jest coś, co poprawi ci nastrój – puszyste ciasto z soczystymi owocami. Naszym zdaniem to świetna recepta na dobry humor!

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Kołacz nadziewany masą budyniową

Sposób przygotowania

Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami123RF/PICSEL

Warkocz z orzechami

Sposób przygotowania

1. Śliwki wypestkuj, posyp 3 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Mąkę połącz z 3 łyżkami cukru i drugim cukrem waniliowym. Maślankę podgrzej. Stop 3 łyżki masła, domieszaj do maślanki. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wlej do mąki, dodaj drożdże, jajko i resztę cukru. Zagnieć ciasto. Odstaw na 45 minut. 

2. Śliwki rozgotuj, zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z 6 łyżkami wody. Dodaj 2/3 orzechów. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 placki. Jeden posmaruj masą śliwkową. Placki zwiń. Rulony spleć. Ułóż w formie z pergaminem. Piecz 45 minut w 175°C. Po 25 min. wierzch posmaruj resztą masła i posyp pozostałymi orzechami.


Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas