Śliwkowe drożdżowe
Wakacje, słońce, plaża… Wszystko co dobre, kończy się zbyt szybko. Jeśli z żalem żegnasz lato, to jest coś, co poprawi ci nastrój – puszyste ciasto z soczystymi owocami. Naszym zdaniem to świetna recepta na dobry humor!
Kołacz nadziewany masą budyniową
Sposób przygotowania
Warkocz z orzechami
Sposób przygotowania
1. Śliwki wypestkuj, posyp 3 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Mąkę połącz z 3 łyżkami cukru i drugim cukrem waniliowym. Maślankę podgrzej. Stop 3 łyżki masła, domieszaj do maślanki. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wlej do mąki, dodaj drożdże, jajko i resztę cukru. Zagnieć ciasto. Odstaw na 45 minut.
2. Śliwki rozgotuj, zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z 6 łyżkami wody. Dodaj 2/3 orzechów. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 placki. Jeden posmaruj masą śliwkową. Placki zwiń. Rulony spleć. Ułóż w formie z pergaminem. Piecz 45 minut w 175°C. Po 25 min. wierzch posmaruj resztą masła i posyp pozostałymi orzechami.