Śliwkowy placek owsiany z gorzką czekoladą

Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. W wersji dla dorosłych masę możesz przygotować z dodatkiem rumu lub śliwowicy!

Śliwkowy placek owsiany z kruszonką
Śliwkowy placek owsiany z kruszonkąPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 50 dag konfitur śliwkowych
  • 45 dag mąki
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
  • 30 dag cukru
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 15 dag płatków owsianych
  • 35 dag miękkiego masła (ew. margaryny)
  • tłuszcz
  • mąka do przygotowania tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z owocu zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową warstwę, biała jest gorzka i mogłaby popsuć smak ciasta), a potem wyciśnij sok. Konfitury śliwkowe wymieszaj z cynamonem oraz skórką i sokiem pomarańczowym. Czekoladę drobno posiekaj, wymieszaj z masą śliwkową. Płatki owsiane pokrusz.

2. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj płatki owsiane oraz cukier. Dołóż masło i rozcieraj składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie formy rozsyp 2/3 kruszonki. Na to wyłóż masę śliwkową i równomiernie ją rozsmaruj. Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Ciasto od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 55 minut. Ciasto wystudź w tortownicy, potem ostrożnie je wyjmij i pokrój na porcje. Serwuj np. z bitą śmietaną.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 25 minut 1 porcja 430 kcal

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas