Słodka tarta z cukinią
Słodka tarta z cukinią to oryginalny pomysł na deser. Wytrawne warzywo w słodkim wydaniu. Słodka tarta z cukinią z pewnością skradnie serca miłośników nietypowych słodkości.
Słodka tarta z cukinią - przygotowanie
1. Przesiej mąkę z dodatkiem cukru pudru i soli. Dodaj kawałki masła, posiekaj ciasto na drobne okruszki. Następnie dodaj jajko i śmietanę. Połącz w gładką masę. Tak przygotowane zawiń folią aluminiową i schowaj do lodówki na 45 minut.
2. Ciasto rozwałkuj, włóż do specjalnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Przykryj je folią aluminiową, dociśnij specjalnymi ciężarkami, tak aby nie wyrosło w trakcie pieczenia. Piecz przez kwadrans w 175 stopniach.
3. Cukinie zetrzyj na tarce, dodaj likier i odstaw na sicie na pół godziny. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj czekoladę, orzechy i cukinię, wymieszaj.
4. Gotową masę przełóż na upieczone ciasto. Zapiekaj około pół godziny w tej samej temperaturze. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: