Reklama

Reklama

Słodka tarta z cukinią

Słodka tarta z cukinią to oryginalny pomysł na deser. Wytrawne warzywo w słodkim wydaniu. Słodka tarta z cukinią z pewnością skradnie serca miłośników nietypowych słodkości.

Czas przyrządzenia: około 2 godzin

Składniki

  • CIASTO:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki zimnego mleka
  • 100 gram cukru pudru
  • 1 żółtko
  • łyżka gęstej śmietany
  • sól
  • masło
  • bułka tarta
  • FARSZ:
  • budyń waniliowy (jedno opakowanie)
  • średnia cukinia
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • tabliczka bialej czekolady
  • 100 ml słodkiego likieru

Słodka tarta z cukinią - przygotowanie

1. Przesiej mąkę z dodatkiem cukru pudru i soli. Dodaj kawałki masła, posiekaj ciasto na drobne okruszki. Następnie dodaj jajko i śmietanę. Połącz w gładką masę. Tak przygotowane zawiń folią aluminiową i schowaj do lodówki na 45 minut.

2. Ciasto rozwałkuj, włóż do specjalnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Przykryj je folią aluminiową, dociśnij specjalnymi ciężarkami, tak aby nie wyrosło w trakcie pieczenia. Piecz przez kwadrans w 175 stopniach. 

3. Cukinie zetrzyj na tarce, dodaj likier i odstaw na sicie na pół godziny. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj czekoladę, orzechy i cukinię, wymieszaj. 

4. Gotową masę przełóż na upieczone ciasto. Zapiekaj około pół godziny w tej samej temperaturze. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Tarta z mięsem drobiowym

Tarta z truskawkami

Tarta z budyniem

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: deser | cukinia | Słodka tarta z cukinią | tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy