Słodkawa zapiekanka ziemniaczana
Ta zapiekanka zadziwia niespotykanym smakiem. Jest w niej nuta wanilii, kokosów i orzechów. Dzieci ją uwielbiają, a dorośli nie potrafią odmówić sobie dodatkowej porcji.
Składniki:
- 8 ugotowanych w skórce ziemniaków
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- ½ szklanki łuskanych orzechów
- 2 i ½ szklanki wiórek kokosowych
- 2 szklanki śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- 4 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania:
½ szklanki wiórek, zalać śmietana i odstawić na ½ godziny, aż nasiąkną i spęcznieją. Ziemniaki obrać i zmiksować z cukrem waniliowym, orzechami i masą śmietankowo-kokosową i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Pozostałe wiórki zrumienić na patelni z resztą masła, posypać nimi masę w foremce i piec w gorącym piekarniku około ½ godziny. Podawać z konfiturami lub śmietaną.