Słodkawa zapiekanka ziemniaczana

Ta zapiekanka zadziwia niespotykanym smakiem. Jest w niej nuta wanilii, kokosów i orzechów. Dzieci ją uwielbiają, a dorośli nie potrafią odmówić sobie dodatkowej porcji.

Słodka zapiekanka jest ulubionym daniem dzieci.
Słodka zapiekanka jest ulubionym daniem dzieci. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 ugotowanych w skórce ziemniaków
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki łuskanych orzechów
  • 2 i ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki masła
  • sól

Sposób przygotowania:

½ szklanki wiórek, zalać śmietana i odstawić na ½ godziny, aż nasiąkną i spęcznieją. Ziemniaki obrać i zmiksować z cukrem waniliowym, orzechami i masą śmietankowo-kokosową i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki.

Pozostałe wiórki zrumienić na patelni z resztą masła, posypać nimi masę w foremce i piec w gorącym piekarniku około ½ godziny. Podawać z konfiturami lub śmietaną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas