Słodki sposób na alergię
Małgorzata Kalemba-Drożdż rzuca wyzwanie alergiom pokarmowym. Problem zna z własnego doświadaczenia, bo jest mamą dwójki dzieci uczulonych na nabiał. Ze względu na ograniczenia dietetyczne musiała zrewolucjonizować domową kuchnię.
Prawdziwym wyzwaniem okazało się pieczenie ciast i przygotowanie deserów, ponieważ tradycyjne receptury zawierają jajka, masło, śmietanę lub mleko. Jak przygotwać przysmaki, które nie szkodząc alergikowi zapewnią mu przyjemność jedzenia?
Jak przygotować desery bez mleka, jajek i glutenu?
W książce znajdziesz 161 oryginalnych przepisów na domowe wypieki, koktajle i desery. Pyszne muffinki świętojańskie, szarlotka bez ciasta, miodownik z kremem z kaszy jaglanej, batoniki zbożowe - życie alergika, choć niełatwe, może być słodkie!
Małgorzata Kalemba-Drożdż - doktor biochemii, prowadzi badania naukowe, wykłada racjonalne żywienie. Autorka bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia i książki Pyszne chwasty. Pochodzi z Krakowa.
- Jestem mamą alergika. Wychowanie dziecka uczulonego na wiele pokarmów wymaga ograniczeń, nieustannej uwagi i restrykcyjnej diety. A przecież trudno wyobrazić sobie malucha, który nie miałby ochoty sięgnąć po ciastko z kremem czy kawałek tortu... Oryginalne przepisy na desery bez mleka czy jajek to nieocenione źródło inspiracji dla rodziców - polecam gorąco, Halina Mlynkova.
- Przejrzyste podejście do tematu uczuleń pokarmowych. Autorka zgrabnie łączy teorię z praktyką, czyli kuszącymi i słodkimi przepisami. Lektura obowiązkowa dla rodziców małych alergików - dodaje dr n.med Beata Adamczyk, specjalista alergolog