Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki smakują doskonale, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Wykorzystajcie nasz przepis i zróbcie je razem z dziećmi.

Słodkie bułeczki pieczone w domu nie mają sobie równych!
Słodkie bułeczki pieczone w domu nie mają sobie równych! 123RF/PICSEL

Składniki na 12 sztuk:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 75 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 150 ml letniego mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3 dag cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj starannie, by nie było grudek. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Do rondelka włóż masło lub margarynę, roztop. Odstaw, by przestygło.

2. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól oraz pozostały cukier, wymieszaj. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie, wbij jajka, dodaj mleko skondensowane, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, by wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć. Podziel je na 12 równych części, z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min, by podwoiły objętość. Do rozmąconego jajka dodaj mleko i posmaruj nim bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z bułeczkami, piecz ok. 25 min. Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Sztuka: 230 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas