Słodkie bułeczki
Słodkie bułeczki smakują doskonale, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Wykorzystajcie nasz przepis i zróbcie je razem z dziećmi.
Składniki na 12 sztuk:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag masła lub margaryny
- 75 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 150 ml letniego mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3 dag cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj starannie, by nie było grudek. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Do rondelka włóż masło lub margarynę, roztop. Odstaw, by przestygło.
2. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól oraz pozostały cukier, wymieszaj. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie, wbij jajka, dodaj mleko skondensowane, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, by wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć. Podziel je na 12 równych części, z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min, by podwoiły objętość. Do rozmąconego jajka dodaj mleko i posmaruj nim bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z bułeczkami, piecz ok. 25 min. Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 230 kilokalorii