Słodkie grillowanie
Grillować można wszystko. I ze wszystkiego może powstać arcydzieło...
Skład na 4 porcje: 1 ananas, 1 melon, 4 śliwki renklody (albo nektarynki), 8 łodyg trawy cytrynowej, 80 g świeżego imbiru, 1 mała papryczka chili, 60 g masła, sok z 1 limonki, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki dżemu pomarańczowego, mięta do dekoracji.
• Owoc ananasa rozcinamy na ćwiartki i wycinamy z nich twardy środek. Miąższ odcinamy ostrym nożem od skórki i kroimy na kawałki wielkości 3x5 cm. Podobnie postępujemy z melonem. Kroimy go na pół, czyścimy z pestek, miąższ oddzielamy od skórki i kroimy na kawałki równe kostkom ananasa. Renklody myjemy, wyjmujemy z nich pestki, kroimy na ćwiartki.
• Kawałki owoców na przemian nadziewamy na łodygi trawy cytrynowej. Jeżeli łodygi są za grube, dzielimy je na połowy.
• Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili czyścimy z nasion i kroimy w talarki. W rozpuszczonym maśle smażymy nie dłużej niż 3 minuty imbir i papryczkę chili, następnie skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy miód, cynamon i dżem, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut i tym sosem smarujemy szaszłyki.
• Szaszłyki układamy na grillu i, obracając, pieczemy 5-7 minut. Podajemy na talerzykach udekorowanych miętą.
Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 1,00 zł.
Banany z czekoladą
Skład na 4 porcje: 4 banany, 4 łyżki ciemnego cukru trzcinowego, sok z 1 limonki, folia aluminiowa Do dekoracji: 1 mandarynka, 2 łyżki płatków kokosowych, 200 ml śmietany do ubijania, 6 łyżek polew czekoladowej, 4 łyżki ajerkoniaku, 4 gałązki melisy.
• Banany obieramy i każdy z nich kładziemy na kawałek folii aluminiowej. Posypujemy cukrem trzcinowym i skrapiamy sokiem z limonki. Owijamy folią i, od czasu do czasu obracając, pieczemy na grillu 8-10 minut.
• Mandarynkę obieramy i dzielimy na cząsteczki. Zdejmujemy z niej cienkie błonki. Płatki kokosowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Śmietanę ubijamy na sztywno. Rozpuszczamy polewę czekoladową.
• Grillowane banany wyjmujemy z folii aluminiowej i razem z mandarynkami rozkładamy na talerzykach. Polewamy wypieczonym sokiem, ajerkoniakiem i polewą czekoladową. Porcje dekorujemy kokosem, kopczykiem bitej śmietany i listkami melisy.
Czas przygotowania 15 minut. Cena jednej porcji 3,00 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 460 kcal, Białko 10,8 g/ Tłuszcz 32,5 g/Węglowodany 84 g
Grejpfruty w miodzie
Skład na 4 porcje: 2 grejpfruty (różnokolorowe), szczypta mielonego cynamonu, 4 łyżki jasnego miodu, 2 łyżki posiekanych migdałów, listki mięty albo melisy do ozdoby.
• Grejpfruty dokładnie myjemy i kroimy na osiem części. Migdały parzymy we wrzącej wodzie, schładzamy w zimnej, obieramy ze skórki i grubo siekamy.
• Cząstki grejpfrutów nabijamy na patyczki lub szpadki do szaszłyków. Posypujemy lekko cynamonem, smarujemy miodem i panierujemy w migdałach.
• Szaszłyki kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy ze wszystkich stron 5 minut. Dekorujemy miętą lub melisą.
Czas przygotowania 25 minut. Cena jednej porcji około 2,00 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji 241 kcal, Białko 0,6 g/Tłuszcz 0,2 g/Węglowodany 89 g