Słodkie racuchy
W wersjach dla dorosłych i dla dzieci

Składniki:
- 20 dag twarogu, - około 1/2 szklanki mleka, - 2 jajka, - 10 dag mąki, - -cukier waniliowy, - 3 łyżki cukru, - olej do smażenia, - konfitura wiśniowa
Przygotowanie:
1. Białka jajek oddziel od żółtek. Twaróg pokrusz, umieść w wysokiej misce lub rondlu. Dodaj żółtka, dosyp cukier i cukier waniliowy, dolej mleko. Całość zmiksuj na jednolitą gładką masę. Następnie wymieszaj z mąką. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową. 2. W głębokiej patelni dobrze rozgrzej olej. Ciasto serowe nabieraj łyżką i układaj na oleju formując małe racuszki. Na średnim ogniu smaż je obu stron na złoty kolor (po około 2 minuty). Gotowe racuszki przekładaj na talerz wyłożony bibułą, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple. 3. Gotowe racuszki tuż przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podaj z konfiturą wiśniową lub inną ulubioną przez dzieci. Jako dodatek możesz też serwować sos czekoladowy albo każdy racuszek posmarować nutellą. Racuchy serwowane dorosłym można polać odrobiną ajerkoniaku lub malibu o smaku tiramisu.
Przepisy naszych czytelników:
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas!