Słodkie racuchy
Słodkie racuchy są idealne jako przekąska i jako samodzielnie danie.
Składniki:
- 2 białka
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 20 dag mąki
- pół szklanki maślanki
- 2 i pół dag drożdży
- 2 jabłka
- olej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstaw. Do garnka wlej maślankę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wlej rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Olej rozgrzej na patelni, wlej porcje ciasta, na każdej ułóż plasterki jabłek. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Racuchy osącz, posyp cukrem pudrem.