Słodkie, soczyste ziarna. Czyli kukurydza w kuchni
Świetnie spisze się w roli przystawki, sycącego obiadu i… deseru. Sezon na kukurydzę w pełni! Smak jej słodkich, soczystych ziaren skusi każdego.
Kukurydziana zupa krem
Na przystawkę polecamy aksamitną, lekko pikantną zupę-krem z kukurydzy. Smakuje nieziemsko i - uwaga - zaostrza apetyt!
Składniki: 2 duże kukurydze, 125 g serka ricotta, 1/3 kostki masła, 1 cebula, ząbek czosnku, łyżeczka ostrej papryki, 3-4 szklanki wody, sól, 2 łyżki oliwy;
Przygotowanie: Kukurydzę musimy przekroić w poprzek na pół. Z każdej połowy odcinamy ziarna. Nie wyrzucamy kolb - przydadzą się do wywaru. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy: posiekaną cebulę, czosnek, a następnie kolby kukurydzy - bez ziaren! Całość podsmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut, przewracając co jakiś czas kolby. Wsypujemy ziarna kukurydzy, paprykę i sól. Ponownie podsmażamy przez kilka minut. Dolewamy wodę i gotujemy - przez około 15 minut. Po odstawieniu z ognia wyrzucamy kolby. Do zupy dodajemy ricottę. Wszystko miksujemy w blenderze i przesiewamy przez sitko. Dzięki temu pozbędziemy się łusek. Dekorujemy oliwą i podajemy z bagietką.
Sycące szaszłyki, w sam raz na obiad. Smak kukurydzy świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi i mięsem wieprzowym.
Składniki na 4 sztuki: 20 dag polędwicy wieprzowej, 2 kolby kukurydzy, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, cząber, lubczyk, 3 łyżki oleju;
Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami; mięso wkładamy do piekarnika, włączamy funkcję grilla, i pozostawiamy w nim aż nie zrobi się soczyste i podpieczone; kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie; gdy będzie gotowa, kroimy ją na kawałki i nabijamy na wykałaczki - na przemian z mięsem i pomidorkami.
Malwina Zaborowska
Więcej przepisów Malwiny Zaborowskiej na dania z kukurydzą znajdziesz tutaj!