Reklama

Reklama

Słodko-ostra sałatka z mango i krewetek

Specjał kuchni indonezyjskiej.

Składniki:

Reklama

- 1 dojrzałe mango,
- 4 krewetki black tiger,
- łyżeczka mąki ryżowej,
- odrobina świeżej kolendry,
- nieduży kawałek świeżego imbiru,
- pół łyżeczki brązowego cukru,
- łyżka sosu rybnego lub jasnego sojowego,
- nieduża papryczka chili,
- pół limonki,
- pół łyżki sklarowanego masła

Przygotowanie:

Przygotowanie pasty bumbu: W moździerzu utłucz odrobinę kolendry, łyżkę posiekanego imbiru, posiekaną papryczkę chili, cukier, sok oraz skórkę otartą z limonki, sos rybny.
Przygotowanie sałatki:
1. Krewetki obierz ze skorupek, usuń czarną żyłkę, natnij wzdłuż grzbietu.
2. Następne je włóż do pasty bumbu na 15 min.
3. Mango obierz i pokrój w cienkie paseczki.
4. Na patelni rozgrzej masło i usmaż krewetki.
5. Krewetki przełóż na talerz, a na tę samą patelnię wlej marynatę i dolej 100 ml zimnej wody wymieszanej z mąką ryżową. Gotuj, aż sos uzyska konsystencję rzadkiego kisielu.
7. Mango wymieszaj ze schłodzonym sosem.
8. Dodaj krewetki i posyp posiekaną kolendrą.

Przepis kucharzy z restauracji "Galeria Bali & Buddha Club"

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sałatka | krewetki | Mango | Kuchnia indonezyjska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje