Słodko-ostra sałatka z mango i krewetek
Specjał kuchni indonezyjskiej.

Składniki:
- 1 dojrzałe mango, - 4 krewetki black tiger, - łyżeczka mąki ryżowej, - odrobina świeżej kolendry, - nieduży kawałek świeżego imbiru, - pół łyżeczki brązowego cukru, - łyżka sosu rybnego lub jasnego sojowego, - nieduża papryczka chili, - pół limonki, - pół łyżki sklarowanego masła
Przygotowanie:
Przygotowanie pasty bumbu: W moździerzu utłucz odrobinę kolendry, łyżkę posiekanego imbiru, posiekaną papryczkę chili, cukier, sok oraz skórkę otartą z limonki, sos rybny. Przygotowanie sałatki: 1. Krewetki obierz ze skorupek, usuń czarną żyłkę, natnij wzdłuż grzbietu. 2. Następne je włóż do pasty bumbu na 15 min. 3. Mango obierz i pokrój w cienkie paseczki. 4. Na patelni rozgrzej masło i usmaż krewetki. 5. Krewetki przełóż na talerz, a na tę samą patelnię wlej marynatę i dolej 100 ml zimnej wody wymieszanej z mąką ryżową. Gotuj, aż sos uzyska konsystencję rzadkiego kisielu. 7. Mango wymieszaj ze schłodzonym sosem. 8. Dodaj krewetki i posyp posiekaną kolendrą.
Przepis kucharzy z restauracji "Galeria Bali & Buddha Club"