Słodko-pikantna zupa marchewkowa
W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone marchewki, ziemniak, szalotki i czosnek.
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy
- 6 marchewek
- pokrojonych duży ziemniak, pokrojony
- 2 szalotki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki curry
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- 8 krewetek
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- szczypiorek lub koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone marchewki, ziemniak, szalotki i czosnek (2-3 minuty). Dodaj ostrą paprykę i curry, zamieszaj. Zalej warzywa bulionem i gotuj 20 minut.
2. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na krem. Dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj sok z pomarańczy. Przypraw do smaku.
3. Krewetki podsmaż na maśle (2-3 minuty) i włóż do pudełka. Rozdziel po 2 krewetki do każdej porcji dopiero na pikniku. Posyp zupę zmielonym pieprzem i zieleniną.