Słodkości z piekarnika
Idealne do porannej kawy. Zachwycą was delikatnością i wyśmienitym smakiem.
Kokosowe babeczki
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj. Dodaj jajko, żółtka, wsyp cukry, proszek do pieczenia, kakao. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę. Wyklejaj foremki, piecz 15 minut w temp. 180°C.
2. Ugotuj budyń. Dodawaj po łyżce do utartego masła. Wsyp wiórki, utrzyj. Wyłóż na babeczki, posyp kokosem, udekoruj.
Anielskie ciasto szyfonowe
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Białka ubij z solą na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder. Pianę delikatnie połącz z ciastem, wrzuć skórkę cytrynową. Wymieszaj. Przelej do tortownicy z dziurką (nie smaruj jej tłuszczem).
2. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i studź 10 minut. Wyjmij ciasto z pieca.
3. Dwie pomarańcze i cytrynę posiekaj, smaż w rondelku z cukrem. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Ciasto ostudź, tuż przed podaniem polej ciepłym sosem owocowym.
***
#POMAGAMINTERIA
Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>