Słodkości z warzywami
Ciasta z owocami to klasyka. Ale może warto czasem śliwki i jabłka zastąpić jarzynami? Takie wypieki dłużej zachowują świeżość i są nierzadko zdrowsze. Sprawdź zatem, co z grządki możesz wykorzystać w domowej cukierence.
1. Dynia. Oczyszczony z pestek miąższ dyni (ok. 50 dag) pokrój w kostkę. Zasyp w garnku 20 dag cukru i zalej 2 szkl. mleka. Duś, aż masa będzie gęsta. Po wystudzeniu zmiksuj ją na gładko. Wbij 2 jajka. Wymieszaj mikserem. Rozsmaruj na podpieczonym kruchym spodzie do tarty. Upiecz. Dobrze wystudź.
2. Czerwone buraczki. Obrany i grubo starty burak czerwony skrop obficie sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywo dodaj do ucieranych ciast czekoladowych. Dzięki temu będą one delikatniejsze i bardziej wilgotne. Ciasto buraczane warto dodatkowo przyprawić wanilią.
3. Cukinia. Cukinię (np. żółtą) wraz ze skórką grubo zetrzyj i lekko odciśnij. Ale pamiętaj, by wiórki nie były zbyt suche. Cukinią zastąp część bakalii w cieście keksowym. To delikatne warzywo sprawi, że ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i mniej kaloryczne!
4. Ziemniaki. Ugotowane ziemniaki zmiel. Część mąki, którą wykorzystujesz do robienia drożdżowej babki, zastąp masą ziemniaczaną. Odejmij taką samą objętość mąki, jak piure. Dodatek ziemniaków sprawi, że babka będzie wyjątkowo puszysta i wilgotna.